Flow Festival

The one festival which won my heart right from the first day. If someone doesn’t know then Flow Festival is an urban music and arts festival. It is 3 days full on music, good food, fun people, art and if you are lucky then nice weather. The festival takes place in August in Suvilahti, Helsinki. Suvilahti cultural center is a former power plant that comprises nine buildings, two gasometers and yard space.

20170811_213529

The music presented at Flow Festival is a varied selection of artists from indie rock to soul and jazz and from folk to contemporary club sounds – from both the Finnish and the international scene. For example in 2017 I enjoyed the most: Flume, The xx, Lana Del Ray, Alma, Vesta, Töölön Ketterä. The Suvilahti festival area houses 11 different venues for Flow. The Main Stage is fit to entertain the complete festival capacity of 25,000 people.

20170811_225548

20170812_233555

Besides all the music you can also enjoy the food.  There are approximately 40 different high profile restaurants, cafes and bars serving the varied audience tastes. Flow Festival’s drink selection is also very wide. So if you are not a big music fan you should still come and take it as a food festival instead.

What else is interesting about Flow Festival? Flow is a carbon neutral festival. Most of the energy production for the event comes from renewable fuels. By using renewable Biodiesel to generate power for Flow, the event will be able to reduce greenhouse gas emissions up to 90% compared to traditional diesel fuel. Waste generated during the festival was 100% reused with nothing taken to garbage dumps. They put a preference on organic and locally produced foods, as well as fresh, Finnish ingredients and vegetarian dishes. Flow Festival does not offer any parking space for private cars, but encourages people to use public transport or bicycles and so being environmentally friendly. In addition to regular services there are additional night services on Helsinki public transport during the festival weekend.

20170812_204254

I have been there twice and I already have tickets for this year. You fill find the ticket information from Flow’s webpage. If you are not sure that you will like it you can buy 1 day or 2 days ticket. This year they have already announced some good artists for example Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Mura Masa and many more. One plus is that Suvilahti is basically in Helsinki city center and so you have all the time an opportunity to go and visit the city.

This year it will be 10-12.08.2018. See you there!

 

 

Loe eesti keeles:

Tegemist on festivaliga, mis võitis minu südame juba esimesest päevast. Kui keegi ei tea, millega tegemist, siis Flow Festival on linna muusika ja kunsti festival. See on kolm päeva täis muusikat, head toitu, lahedaid inimesi, kunsti ja kui veab, siis ka head ilma. Festival toimub augustikuus Suvilahtis, Helsingis. Suvilahti kultuurikeskus on endine elektrijaam, mis koosneb üheksast hoonest, kahest gaasimahutist ja õuealast.

20170811_213529

Muusikavalik festivalil on väga lai. Muusikat leidub jazz’st kaasagse klubimuusikani. Esinejate hulgas on nii maailmakuulsaid nimesid kui ka kohalikke muusikuid. Näiteks 2017 aasta parimad esinejad minu arvates olid Flume, The xx, Lana Del Ray, Alma, Vesta, Töölön Ketterä. Suvilahti keskuses on kokku 11 erinevat lava. Pealava suudab mahutada kogu festivali külastajad ehk 25 000 inimest.

20170811_225548

20170812_233555

Lisaks muusikale on teine suur osa festivalist sealne söök. Kohal on ligikaudu 40 erinevat kõrgetasemelist restorani, kohvikut ja baari, pakkudes midagi igale maitsele. Ka jookide valik on üsna lai. Kui sa ei ole väga suur muusika austaja, siis tasub festivalile ikkagi kohale tulla ja võtta seda kui toidufestivali.

Mis on veel põnev Flow Festivali puhul? Flow on süsiniku neutraalne festival. Pea kogu festivalil kasutatav energia saadakse taastuvast kütusest. Kasutades tavalise kütuse asemel biodiislit, suudetakse üritusega vähendada kasvuhoonegaaside emissiooni 90%. 100% festivalil tekkinud prügist läheb taaskasutusse. Festivalil pannakse rõhku värskele, orgaanilisele ja kodumaisele toorainele. Flow Festivalil ei ole autodele mõeldud parkimiskohti, sest korraldajate eesmärk on julgustada inimesi kasutama ühistransporti ja jalgrattaid ja seega olema nii keskkonnasõbralik. Lisaks tavapärastele ühistranspordi liinidele on festivali ajaks pandud tööle lisa liinid.

20170812_204254

Minu jaoks on see aasta juba kolmas kord sinna minna ja loomulikult on mul piletid olemas. Kui ka sina tahad minna, siis piletite kohta leiad infot Flow kodulehelt. Kui sa pole päris kindel, kas ikka selline üritus meeldiks, siis võid alati alustada näiteks ainult ühe päeva külastusega. Selleks aastaks on ka juba esimesed esinejad välja kuulutatud nagu Kendrick Lamar, Arctic Monkeys, Mura Masa ja paljud teised. Festivali plussiks on ka see, et kuna see asub põhimõtteliselt Helsingi kesklinnas, siis on igal hetkel võimalik ka niisama linnaga tutvuma minna.

See aasta toimub festival 10-12.08.2018. Kohtume seal!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: